Gubitak ljubimca boli puno više nego što neki misle

2019-10-12 19:00:00

AKO ste vlasnik ljubimca, već jako dobro znate da ne postoje riječi kojima možete opisati veselje i sreću koju ljubimci unose u dom. Ljubimci su najbolje društvo, uvijek nas veselo dočekaju na vratima i strpljivo čekaju kako bi proveli s nama malo vremena u igri. Iako ponekad znaju raditi razne nepodopštine, uvijek nas nasmiju i nikada ne možemo biti dugo ljuti na  njih.

Psi su izvrsni s djecom i daju nam bezuvjetnu ljubav. Psi su uvijek uz nas, kada smo tužni i usamljeni i kada nam je potrebna utjeha i topli zagrljaj, oni su tu i kada smo sretni i vesele se s nama.  Ovi svi razlozi objašnjavaju zašto nam je toliko reći zbogom ljubimcima.

Gubitak ljubimca je traumatično i bolno iskustvo, jer smo zapravo izgubili najboljeg prijatelja. Ovo može biti objašnjeno s dubokom povezanošću čovjeka i psa i patimo kao da smo izgubili našu srodnu dušu.

Kako bi potvrdili ovu teoriju, na sveučilištu u Novom Meksiku su napravili istraživanje i pitali vlasnike kako su se osjećali kada su izgubili ljubimca. Većina je odgovorila da je bol ogromna i neopisiva.

Sveučilište na Havajima je također napravilo istraživanje te su vlasnici koji su izgubili voljene ljubimce izjavili da tuga i bol traje dulje nego kada izgube voljenu osobu.

Jako puno vlasnika je također izjavilo da je bol neopisiva i neusporediva s bilo kakvim drugim gubitkom.

Sljedeći put kada vidite nekoga tko je izgubio ljubimca, imajte na umu ova objašnjena i pokušajte razumjeti da njima pas nije samo pas, nego najbolji prijatelj i dio obitelj. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

(function (d, s, id) { var js; const fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "http://connect.facebook.net/hr_HR/sdk.js#xfbml=1&version=v3.3&appId=216060115209819"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

index.hr